Splošno

Kako je nastal jezik?

Ni se nam treba ozreti daleč, da bi doumeli, kako poseben je v resnici jezik. Poglejmo samo njegovo etimologijo in izvor besede »Nemec«, s katero so slovanski narodi svoj čas skušali poimenovati svoje zahodne sosede. Po nekaterih razlagah so Slovani Germanom nadeli ime Nemci zato, ker se z njimi niso mogli sporazumevati. Po njihovem so bili torej Nemci »nemi ljudje«. Podobnih primerov je v zgodovinskih knjigah še veliko, a tokrat nas bolj kot izvori besed zanima, kako je nastal sam jezik, zato smo poiskali odgovore na nekaj najpogostejših vprašanj o jeziku.

Kako je nastajal jezik?

Vse družabne živali se med seboj sporazumevajo, od čebel in mravelj do kitov in opic. A samo ljudje smo razvili jezik, ki je veliko več kot niz predhodno razporejenih signalov. Kako se je ta razvijal, je danes takorekoč nemogoče natančno določiti, a na splošno velja, da jezik ni mogel vznikniti kar na lepem, temveč da izhaja iz zgodnejših predjezikovnih sistemov. Tako so se naši predniki gotovo sporazumevali že pred milijoni let, vendar z ožjim besednjakom in enostavnejšimi slovničnimi pravili, kot smo jih vajeni danes.

Kako star je v resnici jezik?

Starost jezika še vedno povzroča burne razprave lingvistov. Obstaja širše prepričanje, da smo ljudje popolne jezikovne sposobnosti razvili okoli 100.000 let p. n. š. To je tudi čas, ko se pojavi moderen človek z razvito lobanjo standardne oblike in vokalnim traktom, ki je pokazal, da je bil človek takrat že sposoben ustvariti zvoke, ki jih zahtevajo moderni jeziki.

Katera je najstarejša oblika pisanega jezika?

Če govorimo o najstarejšem pisanem jeziku, sta odgovora na to vprašanje gotovo sumerščina in jezik starih Egipčanov, saj sta oba razvila pisne sisteme, zasnovane na piktogramih (osnovni gradniki slikovne pisave) oziroma hieroglifih, ki so se pojavili že 3200 let p. n. š.

Kateri je najstarejši govorjeni jezik?

Približno 3200 let p. n. š. je poleg zapisanih obstajalo tudi veliko govorjenih jezikov, ki pa žal niso imeli te sreče, da bi bili kodificirani. Tako danes velja, da je najstarejši govorjeni jezik v Evropi baskovščina.

Katera je najstarejša pisana oblika jezika, ki je še danes v uporabi?

Sumerijski in egipčanski hieroglifi so že zdavnaj izumrli. Tako sta kitajski in grški jezik obravnavana kot najstarejša jezika, ki sta še vedno v uporabi. Obstajajo dokazi, da sta se oba  pojavila okoli 1500 let p. n. š.

Kaj pa slovenščina?

Slovenščina je južnoslovanski jezik in eden redkih indoevropskih jezikov, ki je ohranil dvojino. Za zapisovanje slovenskega jezika se danes uporablja gajica, ki je različica latinične pisave. Slovenščino skupaj govori 2.500.000 govorcev, od katerih jih večina živi v Sloveniji. Najstarejši ohranjeni zapisi, ki kažejo značilnosti slovenskega jezika, so Brižinski spomeniki, ki so nastali okoli leta 1000. Začetnik slovenskega jezika je protestantski pisatelj Primož Trubar, ki je leta 1550 napisal prvi slovenski knjigi, Abecednik in Katekizem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


*