Splošno

Boste letos voščili srečno Novo Leto ali srečno novo leto?

Ko gre za pravilno zapisovanje poimenovanj slovenskih praznikov, se stranke velikokrat obrnejo na nas z vprašanji, kako pravilno zapisati besede v voščilu. Naj voščijo srečen Božič ali srečen božič, naj v voščilnici zaželijo srečno Novo Leto ali srečno novo leto?

Kaj pravi pravopis?

Pravilo pravi, da se imena praznikov pišejo z malo začetnico. Tako bomo torej zapisali: božič, novo leto, velika noč, prvi maj, dan državnosti, dan neodvisnosti in enotnosti, dan upora proti okupatorju ipd. Po tem pravilu zapisujemo tudi poimenovanja posebnih datumov, kot so valentinovo, gregorjevo, jožefovo ali štefanovo.

Ker pa domala vsako pravilo pozna tudi izjeme, moramo tudi tu paziti na imena praznikov, ki so izpeljani iz osebnih imen ali priimkov. Dva od teh sta denimo Marijino vnebovzetje in Prešernov dan.

Za dileme pri zapisovanju slovenskih praznikov lahko v veliki meri krivimo kar slovenski pravopis, ki vendarle dopušča zapisovanje praznikov z veliko začetniko, če do njih gojimo posebno razmerje ali spoštovanje. Ravno iz tega razloga ni povsem napačno, če ste v letošnje voščilnice zapisali Božič in Novo Leto z veliko začetnico, čeprav strogo po pravilu to ni povsem pravilno.

Kaj pa trije dobri možje?

V decembru nas obiščejo in obdarijo kar trije dobri možje. Miklavž in Božiček sta lastni imeni, za kateri je jasno, da ju zapisujemo z veliko začetnico. Kaj pa tretji dobri mož, ki nas obišče na silvestrovo? Ga imenujemo Dedek Mraz, dedek Mraz ali Dedek mraz?

Pravopis navaja, da občna določila v stalnih besednih zvezah z lastnim imenom pišemo z malo začetnico. V tem primeru je občno določilo dedek, torej je edini pravilni zapis tretjega dobrega moža dedek Mraz.

Pravopis navaja tudi druge, podobne izjeme, kot so severni Slovani, stari Grki, lisica Zvitorepka, kralj Matjaž in lepa Vida. Pri zapisu zadnjih dveh sicer dovoljuje tudi dvojnici Kralj Matjaž in Lepa Vida, vendar daje prednost zapisu prve besede z malo začetnico. Velja si torej zapomniti splošno pravilo, da občno določilo pišemo z malo, lastno ime za določilom pa z veliko začetnico.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


*