Splošno

Novoletna zaobljuba: spoznati in usvojiti nov tuj jezik

Ste vedeli, da kar polovica ljudi na svetu poleg maternega govori in redno uporablja še vsaj en tuj jezik?[1] To niso le posamezniki, ki so odrasli v dvojezičnem okolju in imajo starše iz različnih delov sveta. Med temi 50 odstotki prebivalstva so tudi tisti, ki v učenju tujih jezikov uživajo in se jih učijo za izboljšanje lastne suverenosti na osebnih in poslovnih potovanjih ter zaradi boljše splošne razgledanosti.

Ste se tudi vi odločili, da boste leta 2018 spoznali in usvojili nov tuj jezik? Ponujamo vam tri nasvete, ki vam bodo pri tem v pomoč.

 

1.    Poskrbite za lastno motivacijo

Prvi korak se vam morda zdi najenostavnejši, a kot vsaka stvar tudi učenje tujega jezika terja svoj čas, zato morate ostati motivirani na dolgi rok. Poiščite torej način, s katerim boste z vsakodnevnim učenjem jezika vsak dan bližje zastavljenemu cilju.

Naj vam podamo primer: Če si boste danes kupili letalsko karto, ki vas bo septembra odpeljala v Mehiko, imate dober razlog, da do takrat spoznate in usvojite španski jezik.

Poleg motivacije ne smete pozabiti tudi na predanost zastavljenemu cilju. Le tako se boste novega jezika učili zares zase, vaše učenje pa bo s tem tudi uspešnejše.

 

2.    Pogovarjajte se s seboj

Verjamemo, da se sliši malce smešno, a ključnega pomena je, da jezik, ki se ga učite, tudi uporabljate. Če imate možnost, najdite partnerja in se v tujem jeziku pogovarjajte z njim. Če to ni mogoče, se lahko v tujem jeziku pogovarjate tudi sami s sabo. Tako boste ponavljali in osveževali znanje novega besedišča, vadili pa boste tudi uporabo slovničnih pravil.

 

3.    Zabavajte se

Učenje novega jezika v mnogih pogledih spominja na ustvarjanje. Pri tem ne gre le za učenje fraz in slovničnih pravil, lotite se lahko denimo tudi prevajanja narodnih pesmi, kar zna biti zelo zabavno, v tujem jeziku pa lahko napišete celo skeč ali se le povezujete z ljudmi, ki ga že govorijo.

Nič hudega, če boste v pogovoru ali med pisanjem naredili kakšno napako. Te so za usvojitev novega znanja odločilnega pomena. Nasmejte se jim in nadaljujte z učenjem.

 

Ne pozabite, ob učenju novega jezika se morate temu resnično predati. Ob predanosti pa naj besedne zveze, kot so »ne morem in ne znam« zamenjajo druge, kot na primer »tega še ne znam« in »tega se še nisem naučil/-a«. Srečno!

 

[1] http://ec.europa.eu/commfrontoffice/publicopinion/archives/ebs/ebs_386_en.pdf

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


*